Historia

Stowarzyszenie oficjalnie powstało 20 stycznia 2016 roku, jednak zajmujemy się niesieniem pomocy o wiele dłużej. 21 grudnia 2013 roku po raz pierwszy wyszliśmy na żorskie ulice w poszukiwaniu bezdomnych, by ich poczęstować gorącą herbatą i kanapkami. Na ulicach było pusto, a pierwszego bezdomnego spotkaliśmy w poczekalni dworca autobusowego. Z Oskarem zobaczyliśmy się ponownie kilka dni później – w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia. 30 grudnia Oskar został przyjęty do Ośrodka Lecznictwa Odwykowego w Gorzycach, a później trafił do Wspólnoty Betlejem w Jaworznie, z którą udało się nawiązać współpracę. Spotkanie i pomoc zorganizowana dla Oskara obudziła w nas pragnienie dalszej pracy na rzecz ubogich, bezdomnych, byłych więźniów i osób potrzebujących pomocy.

Dlaczego „Exodus”? Słowo to oznacza wyjście z niewoli (grzechu, nałogu, złych przyzwyczajeń, skłonności itp.), przejście ze starego do nowego człowieka. Pragniemy, aby to dzieło przyczyniało się do wychodzenia z tej niewoli. I to nie tylko w naszych podopiecznych,
ale również w nas samych poprzez służbę drugiemu człowiekowi chcemy, aby dokonywał się EXODUS.

Idea

Stowarzyszenie jest organizacją, której celem jest zapewnienie długoterminowego wsparcia osobom znajdującym się w przeróżnych potrzebach. Bezdomnego karmimy i przyodziewamy, osobę uzależnioną zaopatrujemy w niezbędną wyprawkę i zawozimy na odwyk, osadzonego odwiedzamy w Zakładzie Karnym, byłemu więźniowi pomagamy znaleźć pracę i nawiązać kontakt z rodziną. Chcemy zapewnić bliźniemu oparcie, którego potrzebuje.

Stowarzyszenie tworzą zaangażowani katolicy, którzy wierzą, że najbardziej skuteczną pomoc człowiekowi daje Jezus. Dlatego oprócz pomocy ludzkiej, proponujemy pomoc duchową – organizujemy dla podopiecznych Msze Święte, wspólną modlitwę, chętnych doprowadzamy do spowiedzi, zabieramy na pielgrzymki, modlitwę wstawienniczą.

S(towarzyszenie)

Z perspektywy kilku lat odkrywamy, że naszą najważniejszą misją jest aspekt spotkania z drugim człowiekiem, towarzyszenie mu, tworzenie z nim wspólnoty, nowej rodziny.